Web Summit dag 1

Dag ett på Web Summit i Lissabon och vi har inte riktigt förstått hur stort mässan är med sina cirka 70 500 deltagare. Utbudet är enormt. Web Summit har en otrolig bredd av föredrag med olika ämnen och karaktärer som presenteras av deras cirka 1 200 talare.

Några av dessa ämnen är teknik kopplat till nuet och framtiden, AI, Machine Learning, IoT, Block Chain, Energiteknik, miljö och hållbarhet, teknik kopplat till sport, träning och hälsa, framtida samhällen, robotar, politik, valutor, olika typer av workshops m.m.

Under Web Summits första dag inledde några av oss med att lyssna på Verizon som pratade om deras pågående 5G utrullning med ämnet: "Are you ready for 5G?"

Ronan Dunne, verkställande direktör och koncernchef på Verizon tog till scenen på huvudscenen och pratade om hur 5G inte endast är ett tillägg av ett nytt G efter 4G, utan att det snarare kommer att bli en ny revolution för världen, liknande den industriella revolutionen eller när datorer och telefoner lanserades. 5G innebär att allt kommer att bli minst 10X mer effektivt menar herr Dunne. Denna 10X-effekt kommer att påverka 8 attribut:

1. Throughput
2. Service deployment
3. Mobility
4. Connected devices
5. Energi efficiency
6. Data volume
7. Latency
8. Reliability

Verizon menar på att denna 10X-effekt också kommer att ha en betydande effekt för människans överlevnad i framtiden. Herr Dunne trycker på existentiella budskap på global nivå och har placerat 5G som en grundförutsättning för en del av lösningen på globala frågor som klimatförändringar och energiförbrukning. Han menar t.ex. på att energiförbrukningen med 5G endast kommer att nyttja 10%(!) av de resurser som används för att driva 4G idag.

Med den fulla kraften av teknik kopplat till t.ex. AI, Machine Learning och IoT, tillsammans med hastigheten och effektiviteten med 5G kommer mänskligheten att ha potentialen att kraftigt förbättra energieffektiviteten, minska koldioxidutsläppen och resursanvändning över hela världen.

Vi hade nog inte riktigt förstått vad 5G innebar innan detta föredrag utan mer tänkt att det endast var en ytterligare siffra framför G:t. Men det handlar om en massiv ökning av hastighet, bandbredd, antal uppkopplade enheter samtidigt m.m. Allt är uppkopplat och synkar med varandra, enheter kan enkelt uppdateras och energiförbrukningen som krävs hos en enhet minskar med 10X. Det här skapar med andra ord en helt ny teknisk grund för alla maskiner att börja prata med varandra. Och det rullas ut nu…

Utöver teknikprat kom det ett mycket tydligt miljöbudskap från Verizon, vilket noteras på flera föredrag. Märks tydligt att ligger högt på agendan hos många stora företag.

Vidare lyssnade vi på när IKEA och JPMorgan Chase pratade om ”Reinventing your brand” som handlade om hur de ska följa med i utvecklingen och utveckla sina respektive varumärken. Även här en tydlig mix av teknik och miljötänk. Tillsammans har IKEA och JPMorgan Chase funnits i över 300 år. Hur arbetar man för att man som företag efter så många år fortfarande ska vara relevanta och fortsätta vara framgångsrika?

IKEA genom Barbara Martin Coppola, CDO (Chief Digital Officer) på IKEA, talade om att det handlar om att alltid utgå ifrån kunden och att nyttja dagens teknologi för att samla in data och kunna skapa produkter och tjänster som gör människors liv enklare i hemmet. IKEA använder stora resurser för att hela tiden följa nya megatrender i världen och nyttja dessa för att skapa bra produkter. En av de senaste trenderna är att städerna växer och att boenden minskar i storlek, och många människor har idag större behov av leva compact-living, då ser man till att man bygger in lösningar till detta behov i sina produkter.

IKEA förstår och nyttjar också sin position till att sätta trender själva och att hitta nya affärsmodeller tillsammans med olika aktörer i hela välden och samarbeta för att hitta innovativa, smarta och enkla lösningar för att kunna lösa deras kunders behov. Ett exempel på det var idén om att t.ex. leasa eller hyra ut möbler istället för att sälja och därigenom få till ett kretslopp. För IKEA handlar det om att nyttja digitalisering för ett högre syfte med tanke på deras globala maktposition i världen. Ett exempel på detta är att de har som mål att varje produkt som säljs år 2030 på IKEA ska vara klimatpositiv.

JPMorgan Chase är en bank och denna bransch är väldigt traditionell. Enligt Kristin Lemkau, CMO (Chief Marketing Officer) på JPMorgan Chase är anledningen till att de fortsatt är framgångsrika och relevanta i dagens digitala samhälle, att de har en stabil grund att stå på. De bygger denna grund på idén om att inte endast försöka följa alla trender som finns i världen, utan att snarare bygga upp en bra bas/grund att stå på och vara stabil när förändringar sker i världen, för det sker hela tiden. De mest framgångsrika bankerna är inte de som är snabbast att hoppa på olika trender utan snarare de som de som är mest anpassningsbara till verkligheten menar de. För JPMorgan Chase syftar deras nyttjande av digitalisering mer till att se till att de som har pengar hos de nyttjar deras pengar på bästa möjliga sätt och gör smarta och långsiktiga val för de själva.

Under tiden på Web Summit delade vi upp oss ofta och gick på en del olika typer av föredrag. Ett axplock av dessa presenterades av Facebook, Uber, Samsung och andra high-tech företag, men också sport-sektionen med os-guld medaljörer, UFC-mästare, världsmästare i boxning, representanter från kända fotbollsligor och lag (LA LIGA, Sevilla FC), och kända fotbollsspelare (Ronaldinho, Eric Cantona, Mathieu Flamini, Gilberto Silva, Deco m.fl.)

Facebook pratade om sin nya valuta Libra med tillhörande plånbok Calibra. Det blir ett globalt Swish som kommer kunna används via Messenger och Whatsapp. Det finns 1,6 miljarder användare som inte har bankkonto idag, vilket de givetvis har siktat in sig på.

Uber pratade om deras framtidsplaner att med hjälp av sin plattform skapa allt fler tjänster. Även här siktar de på användare utan bankkonto. Initialt förare som får tillgång till sin intäkter direkt m.ha. ett Uber-bankkonto. Samtidigt berätta Uber att deras omsättning ökade med 40% på många marknader när de beslutade om att tillåta kontakter som betalningsmedel. Cash är fortfarande King på vissa ställen i världen.

Samsung skulle framtidsspana vilket vi laddade mycket på. En besvikelse dock. Typ att din dammsugare kan funka som hemmalarm och känna om det drar från fönstret… Inte vidare visionärt hos Samsung kan tyckas.

På sport-sektionen pratades väldigt mycket om hur teknik, insamling av olika typer av data och statistisk analys av datan kan hjälpa idrottsklubbar och professionella atleter inom olika sporter i deras väg mot framgång.

För UFC-mästaren och världsmästaren i boxning handlade det t.ex. om att samla in data för att förbättra deras träningsupplägg och tekniker samt nyttja datan för att utnyttja motståndarens svagheter.

Fotbollsligan La Liga i Spanien samarbetade med Microsoft för att få in statistik och data om alla fotbollslag i Spanien och deras spelare, samt nyttja det för att hjälpa lagen att på ett enklare sätt få ihop helheten kring teknik och digitalisering. Detta för att fortsätta öka det kommersiella intresset för La Liga och Spanien.

Ronaldinho, Gilberto Silva, Deco, Mathieu Flamini pratade väldigt mycket om livet efter fotbollen och hur man kan nyttja teknik för att göra livet enklare för människor runtom i hela världen. Mathieu Flamini spås rädda världen genom hans företag som forskar i att ta fram Levulinic Acid (LA), som är en molekyl med potential att ersätta olja. Eric Cantona är ambassadör för ett företag som syftar till att få varje fotbollsspelare på toppnivån att skänka 1% av sina totala inkomster till olika projekt de driver för att reducera fattigdom och svält, och att få fler barn att välja skolan m.m.

Det var allt från dag 1.

Obrigado e adeus!