Visual Studio Live Share, samarbete med elegans

Under keynoten med Scott Hanselman på Microsoft Connect(); 2018 visade han bland annat Visual Studio 2019 och en del nya features i den. Som en del i presentationen ringde hans mobil och en kollega till honom berättade att han hade problem med någon kod som Scott varit med och tittat på. Kollegan satt i Visual Studio och jobbade och Scott hade precis växlat över till Ubuntu, en Linux-distro, för att visa något. Detta hindrade dock inte kollegan från att dela sin context i Visual Studio med Scott, med hjälp av Visual Studio Live Share.

Vad är Visual Studio Live Share?

Jo, det är ett nytt sätt att dela sin just nu aktuella omgivning, context, i Visual Studio och Visual Studio Code för Windows, MacOS och Linux. Det ställer inga krav på att mottagaren av en context måste ha samma miljö som du som delar sitter i. I fallet i keynoten med Scott så poppade helt enkelt Visual Studio Code i Scotts Ubuntu igång, med hans färgschema med mera. Man såg kollegans muspekare fara omkring i koden, han markerade text med mera och det syntes i Scotts VS Code i Ubuntu.

Scott öppnade några filer, navigerade omkring i koden, ändrade lite saker och sedan ville dom se om det fungerade att köra den modifierade koden. Det visade sig så att via Visual Studio Live Share-protokollet kunde Scott sätta igång en debuggingsession, hostad hos kollegan, men output, i form av ett WPF-program för Windows, syntes på bådas maskiner. Scott kunde sätt en breakpoint i VS Code och den lades även till i kollegans Visual Studio och programmet stannade såklart vid breakpointen och Scott kunde läsa ut variabler och annat, i VS Code i Ubuntu via Visual Studio Live Share med en kollega, i Visual Studio i Windows. Det här måste jag säga var hur snyggt som helst.

Sättet som Scott och hans kollega använde Live Share är ett av hur många tänkbara sätt som helst. Att kunna korsa gränserna mellan olika OS och dom tillgängliga verktygen i respektive OS ger massor med möjligheter att samarbeta på helt nya sätt men samtidigt stannar man ju kvar i sin egen kända miljö. Det nya begreppet med att dela sin context är ett helt nytt sätt att samarbeta.

Tillgänglig för vilka?

Visual Studio Live Share är tillgängligt inte bara i Visual Studio 2019 preview utan även då för Visual Studio 2017 15.6 eller högre, Visual Studio Code för Windows, MacOS och Linux. Det är bara att installera via respektive market place.

Om man inte har Live Share installerat så kan man ändå få en förfrågan om att "ta emot" en share. Vill man ansluta sig till sessionen så får man frågan om man vill installera Live Share, i den miljö som man just då befinner sig i, VS Code i alla OS eller Visual Studio. Tillgängligheten är minst sagt hög.

Resurser